Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

30 Ekim 2011

Likit Kristal Nedir?


Likit Kristal Nedir?

1888 yılında Friendrich Reinitzer isimli bilim adamı kolesteril benzoat isimli madde üzerinde çalışmalar yaparken bu maddenin iki ayrı erime sıcaklığına sahip olduğunu belirledi. Katı haldeki kolesteril benzoat sıcaklık artışıyla önce opak renkli bir sıvıya sıcaklık daha da artırıldığında opak renkli sıvı berrak bir hale dönüşüyordu. Friedrich Reinitzer bu opak sıvı fazına likit kristal faz adını verdi.

Likit kristal aynı anda katı ve sıvının fizikokimyasal özelliklerini gösterebilen maddedir. Bir sıvıyı oluşturan moleküllerin belirli pozisyonları yoktur. Moleküller arasındaki bağlar daha zayıftır. Bu nedenle sıvılar bulundukları kabın şeklini alırlar. Katılarda ise moleküller birbirlerine daha sert bağlar ile bağlanmışlardır ve bu nedenle katıların şekli belirlidir. Kristal terimi molekül yapısı daha düzgün olan maddeyi simgeler. Likit kristal de ise sıradan bir sıvıda olduğu gibi moleküllerin pozisyonları çok düzgün değildir.

Likit kristali sıradan likitlerden farklı kılan özellik moleküllerinin yapısıdır. Likit kristallerinin molekülleri uzun ve incedir.(kibrit çöpleri gibi) Her iki uçlarında güçlü kutupları vardır ve kolayca polarize olabilirler. Çoğu likit kristaller basit polimerik organik bileşiklerdir. Polimerler esnek maddelerdir. Likit kristalleri oluşturmak için polimerlere sert bir kısım daha eklemek gerekir. Polimere eklenen kısma yan zincir denilir. Ana elementler C(karbon), H (hidrojen) , N(Azot) ve O2 (oksijen) dir. Likit kristaller dijital ürünlerde, havacılık sanayisinde, bilgisayar ekranları üretiminde, otomotiv sektöründe, kalite kontrol cihazlarının ekranlarında daha sayamadığımız yüzlerce sanayi kolunda kullanılmaktadır.

Likit Kristal Ekran

Likit kristal ekran; bir yansıtıcı veya ışık kaynağının önünde yerleştirilmiş milyonlarca pikselin bir araya gelmesiyle oluşturulmuş ince, düz ekran tipidir. LCD (Likit kristal ekran) ekranların çok düşük enerji sarf fiyatları nedeniyle pille çalışan elektronik kullanımı yaygındır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder